Home > Extra > Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Waarom moet ik mijn cavia speciaal caviavoer geven?

Een cavia is een herbivoor; planteneter. Een kenmerk van een planteneter is dat hij een lang maagdarmkanaal heeft en hierdoor ook een langzame spijsvertering. daarom is het van belang dat een cavia de juiste voeding krijgt aangeboden. Vooral de behoefte aan vitamine C is voor een cavia opvallend. Veel dieren kunnen zelf vitamine C aanmaken echter een cavia niet. Het is belangrijk dat de cavia dagelijks viamine C krijgt aangeboden middels de voeding. Onder andere tijdens de groei van jonge dieren, stress en dracht is de vitamine C behoefte hoger dan tijdens de normale onderhoud. De vitamine C behoefte van een cavia is ongeveer 5 7mg per dag. Het is beter om iets meer aan te bieden dan te weinig omdat een teveel aan vitamine C het lichaam “gewoon” verlaat met de urine. Alle Hope Farms cavia voeders bevatten in ruime mate de behoefte aan vitamine C.

  • Hope Farms Cavia Super bevat 3500 mg per kg vitamine C
  • Hope Farms Cavia Super met kruiden bevat 3500 mg per kg vitamine C
  • Hope Farms Cavia Select bevat 2400 mg per kg vitamine C

Waarom moet ik mijn konijn speciaal konijnenvoer geven?

In de natuurlijke omgeving eten konijnen gras, onkruid, bladeren, scheuten, twijgjes, maar ook de schors van struiken, bosjes en kleine bomen. Ze eten ook granen, wortels, fruit en groenten. Konijnen zijn herbivoren (= planteneters) en hun spijsvertering werkt zeer efficient. Een konijn heeft een lang maagdarmkanaal om de vezels in de voeding goed te benutten. Onverteerbare vezels verlaten het lichaam weer snel en de verteerbare vezels worden opgenomen. Het is dan ook van belang een konijn de juiste voeding aan te bieden.

Het beste is wanneer een konijn 2x per dag gevoerd wordt, elke morgen en elke middag. Konijnen hebben een vezelrijk voer nodig om hun maag- en darmkanaal gezond te houden en om het knagen te stimuleren zodat hun altijd doorgroeiende tanden kort blijven. Verder is een hoog aandeel ruwe celstof in de complete voeding van essentieel belang. Een te laag aandeel ruwe celstof kan de oorzaak zijn van maag- en darmklachten oa. diarree.

Geef elke dag voldoende hooi en 1 van de soorten Hope Farms Rabbit voeders, dan kunt u er in iedergeval vanuit gaan dat uw konijn in de voeding niets tekort komt!

Waarom moet ik mijn muis/rat speciaal muizen/rattenvoer geven?

Muizen en ratten zijn alleseters (omnivoren) dat wil zeggen dat ze zowel plantaardig als dierlijk voedsel eten. Een rat eet o.a. granen, zaden en noten. Af en toe een stukje fruit en groente. Ook een gekookt stukje kip, ei of rundvlees vinden ze heerlijk. Muizen en ratten hebben een grote knaagbehoefte.

In de Hope Farms voeders voor muizen en ratten (Mouse/Rat Super en Mouse Rat Select) zijn zowel dierlijke als plantaardige grondstoffen verwerkt. Verder zijn muizen en ratten echte knagers, ze hebben snijtanden die blijven doorgroeien. Het is daarom van belang dat de dieren de mogelijkheid hebben tot knagen zodat de tanden kunnen slijten. Om die reden heeft Hope Farms Super een grote korrel waar de dieren vanaf moeten knagen. Ook in de Mouse/ Rat Select (=een mengeling) is een kernkorrel verwerkt waar de dieren vanaf moeten knagen. Wel is het belangrijk dat het dier z’n hele bakje leeg gegeten heeft voor u het bijvult. Anders zou het kunnen zijn dat hij belangrijke voedingsstoffen laat liggen omdat hij andere lekkerder vindt.

Ratten en muizen regelen hun voederopname zelf. Daarom kunt u altijd een gevulde bak met voer geven. Een rat eet ongeveer 32 gram per dag en een muis 10 gram.

Geef uw rat of muis elke dag voldoende schoon drinkwater en 1 van de soorten Hope Farms Mouse/Rat voeders, dan kunt u er in iedergeval vanuit gaan dat uw diertje in de voeding niets tekort komt!

Waarom knabbelt mijn konijn aan van alles en nog wat?

Een konijn dat overal aan knabbelt, verveelt zich meestal.

Waarom staan konijnen soms rechtop?

Dan hebben ze meer zicht op de omgeving.

Hoe herkent een cavia zijn baasje?

Cavia’s herkennen hun verzorgers aan hun persoonlijke geur.

Een knaagdier heeft een knaagbehoefte, maar waar laat ik hem aan knagen?

Geef knaagdieren onbehandelde wilgentakjes, daar doe je ze een plezier mee.

Wat bedoelt een fret als hij mokt: mòk, mòk, mòk...

Daarmee geeft  hij aan dat hij opgewonden en nieuwsgierig is.

Back to Top